ďťż
Kawa Rioba - jak przyrządzić.?




DawidSzczech - So 06 cze, 2009 13:58
Witam

Interesuje mnie sposób optymalnego przyrządzenia kawy Rioba, tzn:

- jak mielić czy jak najdrobniej czy grubiej
- jaki jest optymalny czas ekstrakcji

z góry dzięki za wszystkie informacje




ekstrakcja - Pn 25 sty, 2010 17:55
Co do Rioby jak i innych kaw, uważam ze czas parzenia nie powinien być krótszy niż 20 sekund i nie dłuższy niż 30 sekund,i kawa powinna być tak zmielona aby po ubiciu , w trakcie parzenia osiągnęła odpowiednią objętość ( ok 25-30 ml)
Mi smakuje Rioba 100% Arabiki parzona w czasie 27-28s. a Gold jak ma krótszą ekstrakcje 20-22s ,
każdy powinien znaleźć swój czas i smak....każde podniebienie w innym stężeniu odbiera różne smaki..

.
Powered by WordPress, ©