ďťż
Sylwia Bochowicz - Ekspert do spraw kawy Rioba




Barista Rioba - N 25 paź, 2009 21:43
Witam,
jeżeli macie jakieś pytania związane z kawą, techniką jej parzenia i podawania i trendami panującymi na barze związanymi z kawą to piszcie.

czekam na pytania,
Sylwia Bochowicz
Trener Barista




katarinka - Śr 28 paź, 2009 15:24
Witam!
Interesuje mnie temat przechowywania kawy. W wątku 'Jak przechowywać kawę' (viewtopic.php?f=6&t=41) wypisanych jest kilka sposobów i zastanawiam się który z nich jest najlepszy. Podane jest tam m.in. przechowywanie w lodówce, w metalowym pojemniku czy też szczelne zamknięcie w oryginalnym opakowaniu. Czy któryś z wymienionych jest skuteczny, a może istnieje jeszcze inny sposób



Barista Rioba - Pn 14 gru, 2009 22:06
Witam,

Jak najlepiej przechowywać kawę...

musimy wiedzieć czego kawa nie lubi.
Wrogiem Kawy jest:
-powietrze
-światło
-wilgoć

ważne żeby tego wszystkiego starać się unikać.
W lokalu (kawiarni, restauracji itp.) nie ma z tym aż takich dużych problemów.Kawy się sprzedaje tyle ze nie ma problemu z jej przechowywaniem.
W domu sprawa wygląda trochę inaczej.
Najlepiej nie przesypywać kawy w żadne przezroczyste słoiki. Tylko trzymać ją w opakowaniu producenta(wszystkie firmy pakują kawe w ciemne torby, które nie dopuszczają do kawy światła). Taką torbę wystarczy dobrze związać lub schować do hermetycznie zamykanego pojemnika.I trzymać w suchym miejscu, więc lodówka nie będzie najlepszym do tego miejscem:)

Zmieloną lub ziarnista kawę można trzymać na spodeczku w lodówce by pochłaniała "lodówkowe"zapachy, świetnie to się sprawdza!

Do domu dobrze jest wybierac jak najmniejsze opakowania kawy, niestety to z kawa leży i wietrzeje nie działa na nią dobrze.Traci cały smak i aromat który w sobie skrywa.

pozdrawiam,
S.
Powered by WordPress, ©