ďťż
Sylwia Bochowicz - Ekspert do spraw kawy Rioba
Barista Rioba - N 25 paź, 2009 21:43 Witam, jeżeli macie jakieś pytania związane z kawą, techniką jej parzenia i podawania i trendami panującymi na barze związanymi z kawą to piszcie. czekam na pytania, Sylwia Bochowicz Trener Barista katarinka - Śr 28 paź, 2009 15:24 Witam! Interesuje mnie temat przechowywania kawy. W wątku 'Jak przechowywać kawę' (viewtopic.php?f=6&t=41) wypisanych jest kilka sposobów i zastanawiam się który z nich jest najlepszy. Podane jest tam m.in. przechowywanie w lodówce, w metalowym pojemniku czy też szczelne zamknięcie w oryginalnym opakowaniu. Czy któryś z wymienionych jest skuteczny, a może istnieje jeszcze inny sposób Barista Rioba - Pn 14 gru, 2009 22:06 Witam, Jak najlepiej przechowywać kawę... musimy wiedzieć czego kawa nie lubi. Wrogiem Kawy jest: -powietrze -światło -wilgoć ważne żeby tego wszystkiego starać się unikać. W lokalu (kawiarni, restauracji itp.) nie ma z tym aż takich dużych problemów.Kawy się sprzedaje tyle ze nie ma problemu z jej przechowywaniem. W domu sprawa wygląda trochę inaczej. Najlepiej nie przesypywać kawy w żadne przezroczyste słoiki. Tylko trzymać ją w opakowaniu producenta(wszystkie firmy pakują kawe w ciemne torby, które nie dopuszczają do kawy światła). Taką torbę wystarczy dobrze związać lub schować do hermetycznie zamykanego pojemnika.I trzymać w suchym miejscu, więc lodówka nie będzie najlepszym do tego miejscem:) Zmieloną lub ziarnista kawę można trzymać na spodeczku w lodówce by pochłaniała "lodówkowe"zapachy, świetnie to się sprawdza! Do domu dobrze jest wybierac jak najmniejsze opakowania kawy, niestety to z kawa leży i wietrzeje nie działa na nią dobrze.Traci cały smak i aromat który w sobie skrywa. pozdrawiam, S. |