ďťż
Tygielek (kawa po turecku)
admin - Cz 14 maja, 2009 9:06 Zapraszamy do dyskusji Mała Czarna - Wt 19 maja, 2009 14:25 Jak wygląda kawa po turecku? Słyszałam, że należy ją wielokrotnie gotować. Mam racje? Ale jak to dokładnie się robi? i dlaczego trzeba mieć do tego specjalny czajnik? Lenka - Cz 21 maja, 2009 9:47 czyli kawa "czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość" Bardzo lubię tak przygotowaną kawę i nie gotuję jej wielokrotnie. FRANK - Śr 23 cze, 2010 19:54 Kawa po turecku - drobno zmieloną kawę należy wymieszać z cukrem i wsypać do tygielka (najlepiej miedzianego). Zalewamy to wszystko zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewamy do momentu, w którym wywar się podniesie. Nie należy jednak dopuścić, by woda zawrzała. Przed podaniem, trzeba jeszcze dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie. Dla uwypuklenia smaku kawy, można dodać do filiżanki odrobinę cynamonu lub kardamonu. Dla tych, którzy wolą proste metody, idealnie nadaje się specjalny dzbanek z filtrem. Do wkładu wsypujemy kilka łyżeczek zmielonych ziaren i powoli zalewamy je gorącą wodą. Ps. Mieszkałem 3 lata w Turcji, są tam miejsca raczej nie uczęszczane przez turystów, takie lokalne kawiarnie, tamta kawa to ma dopiero aromat |